Anita Oele en Nadine de Jong | Unpolished Girls
Gezondheid, Realtalk

Ons verhaal: lactose-intolerantie

Wij, Anita en Nadine, hebben beide het advies gekregen om zo min mogelijk zuivel te consumeren. We hebben lactose-intolerantie. Een constatering die niet snel gedaan wordt door doktoren, omdat de klachten soms nogal vaag kunnen zijn. Maar de resultaten zijn wel aanzienlijk. Ben je benieuwd hoe wij er achter kwamen en wat wij er nu tegen doen? We leggen het graag uit in dit blog!

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie betekend dat je lichaam lactose niet goed kan verwerken. In je darmen wordt lactose omgezet in verteerbare suikers. Om lactose te verteren, heb je lactase nodig. Lactase is een enzym in je darmen dat lactose omzet in suikers, glucose en galactose. Wanneer je lactose-intolerant bent, wordt de lactose in je darmen niet (goed) omgezet. Dit komt doordat het enzym lactose onvoldoende of zelfs helemaal niet aanwezig is.

Lactose-intolerantie ontstaat vaak pas na het derde levensjaar. Het is dus goed mogelijk dat je eerst zonder problemen bakken zuivel weg kon werken. Daarnaast geeft het goed kunnen verteren van lactose niet bij iedereen direct klachten. Het hangt bijvoorbeeld ook af van de veelzijdigheid van je microbioom. Mensen met prikkelbaar darm syndroom krijgen ook sneller klachten van het niet goed kunnen verwerken van de lactose. De klachten kunnen onder andere zijn:

  • Een opgeblazen buik;
  • Buikpijn en krampen;
  • Misselijkheid.

Anita haar ervaring

Het probleem

“Tot voor kort at ik als een echte fitgirl – liters kwark per week, de ochtend startte ik met Latte Macchiato met volle melk, vlees in margarine bakken en jeetje, wat hield ik van kaas. Maar ik kon maar niet verklaren waarom ik elke werkdag als een pinguïn naar de trein liep. Aan het eind van de dag was mijn buik altijd extreem opgeblazen en had ik allemaal steken. In mijn darmen, maar ook vooral in mijn onderrug. Die ondraaglijke pijn in mijn onderrug hield per keer dan 1 minuut aan, niet lang genoeg om voor langs de dokter te gaan naar mijn idee.
Ook werkte de stoelgang niet bepaald fijn. Toen ik uiteindelijk wel langs de dokter ging hiervoor lieten zij mij een allergie test doen. Er kwam geen duidelijk resultaat uit de bloedtest, dus het werd een prikkelbare darm genoemd. Ik kreeg vezel drankjes en daarmee was het klaar.”

Oplossing zoeken

“Afgelopen jaar ging ik een Bioresonantie behandeling volgen voor mijn eczeem huid. Ik was een beetje klaar met de eeuwige symptoom bestrijding, in plaats van kijken naar de oorzaak. Hier kwamen echter ook achter een aantal voedsel intoleranties: zuivel kon ik beter laten staan, net als noten. Ik hoefde niet aan het infuus zoals mijn broer na een taartje met amandelspijs, maar het gaf toch behoorlijk nare reacties in mijn lijf. Ik moest dit dus allemaal uit mijn voedingspatroon gaan schrappen.”

En nu?

“Sporten deed ik altijd al veel, maar het gaat nu veel beter! De opgeblazen buik is weg en daarmee ook de schommelingen in energie-balans. Ik kan eindelijk weer normaal bewegen zonder dat mijn buik in de weg zit. En mijn huid? Die plukt er ook de vruchten van!”

“Het nadeel van een oplossing vinden is wel dat ik ook heel snel vergeet waar je hem voor nodig had. Afgelopen weekend ben ik bijvoorbeeld lekker pizza gaan eten en heb ik samen met familie kaasfondue opgezet. Resultaat? 2 uur later lag ik te verkrampen van de pijn. Maar ja, dat had ik helaas al jaren. Ik kon hem eerder alleen nergens aan linken.”

Nadine haar ervaring

Het probleem

Baby die veel huilde – check. Veel vuile was – check. Abonnement bij kinderarts – check. Been there, done that.

“Lactose-intolerant zijn is geen keuze. Ik ben dol op zuivelproducten. Ik houd van boter, room, kaas, chocolademelk, ik hou gewoon bijna van alles. Maar het houdt niet van mij. Het was pas vanaf mijn 20e duidelijk dat ik een probleem had, om onbekende redenen was ik steeds erg ziek. Ik heb altijd problemen gehad met mijn maag en darmen, en het werd al heel vroeg geaccepteerd dat dat precies was zoals ik was. Als baby was ik ja echt waar een ontzettend lieve baby zei mijn moeder altijd, maar als ik dan buikkrampjes kreeg nou dan werd het flink huilen…”

Oplossing zoeken

“Op een gegeven moment kreeg ik wel heel veel last van buikpijn en een opgezette buik. Ja, dan moet je opzoek gaan naar een oplossing. Vaak zeiden ze dat ik mij aanstelde of dat het ergens anders aan lag. Uiteindelijk ben ik naar de dokter gegaan omdat ik er gewoon vanaf wilde. Na een aantal testen kreeg ik een lactose test. Hier krijg je pure lactose te drinken en moet je blazen op een apparaatje. En daar kwam bij mij gelijk duidelijk uit dat ik een lactose-intolerantie had.”

Leven met een lactose-intolerantie

“Het moeilijkste moment van het verwijderen van zuivelproducten in je dieet, is het moment dat je uit eten gaat. Daarnaast ben ik snel bang dat wanneer andere mensen voor mij koken, ik al snel als zeurpiet wordt gezien.”

“Ik weet dat het een ontmoedigende gedachte lijkt om onbetwist het lekkerste voedsel uit je dieet te moeten verwijderen wanneer je ontdekt dat je lactose-intolerant bent, maar dit valt reuze mee. Tegenwoordig zijn er echt onwijs veel producten te vinden in de supermarkt lactose vrij. En ook in restaurants zie je het steeds meer.”

Dieet tips bij lactose-intolerantie

  • Latte Macchiato helemaal laten staan? Nee hoor! Maar voeg nu gewoon soja-, amandel- of havermelk toe.
    Anita: “ik gebruik zelf altijd havermelk, omdat dit het beste werkt voor mij. Het is zelf iets zoeter dan met koeienmelk!”
  • Nadine: ik gebruik zelf altijd kokosmelk omdat ik echt een kokosnoot liefhebber ben!
  • Taart bakken? In AH planten margarine zit bijvoorbeeld ook geen melk. Appelmoes werkt vaak ook redelijk als bindmiddel, wanneer je liever de eieren ook schrapt.
  • In oude kazen zit geen lactose. Sla de mozzarella en jong belegen dus over, maar kies voor oude kazen.
  • Er zijn lactose-tabletten die je kan nemen.
    Nadine: “Deze tabletten neem ik vaak wel in als ik ergens een leuk etentje heb en niet weer als enige aan tafel het heerlijke toetje moet overslaan. Deze tabletten zullen de lactose voor mij afbreken en de spijsvertering bevorderen. Je moet ze alleen niet dagelijks nemen, maar voor af en toe is het heel fijn!”
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Overstappen naar een Lactose-vrij dieet | Unpolished Girls 3 juli 2020 at 05:03

    […] zomer kreeg ik de uitslag dat ik lactose intolerant was. Na jaren met buikpijnen, niersteken en opgeblazen zijn, had ik eindelijk een antwoord. Als een […]

  • Leave a Reply